Notícia

Mediapro segueix querellat contra 'El País' tot i l'informe de la FAPE

El diari acusava l'empresari de tenir diners a paradisos fiscals

Foto
La guerra mediàtica entre el diari El País i la productora catalana Mediapro segueix avanci en tots els seus fronts, malgrat la fallada adversa emesa aquesta setmana per la Comissió d'Arbitratge de la FAPE i en contra dels interessos de Jaume Roures. Mediapro presentarà oficialment dilluns que ve la querella criminal contra el periòdic, el seu director, Antonio Canella, i la periodista Rosario G. Gómez després de no haver aconseguit, al juny, un acord en un acte previ de conciliació entre ambdues parts. La productora demanarà a El País una indemnització de 250.000 euros per vincular a Roures a nombrosos comptes bancaris en paradisos fiscals basant-se en un dossier anònim i, segons Mediapro, replet d'errors. Per a la Federació d'Associacions de la Premsa, la informació publicada per El País va ser “veraç”, concepte que “no coincideix amb el concepte de debò”.

En una resolució que ha trigat sis mesos a produir-se i en la qual no es donen a conèixer les al·legacions formulades pel diari del grup Pressa, la FAPE dóna la raó a El País i, al seu torn, retreu al periòdic que no accedís a la petició de dret de rectificació sol·licitada per Roures i Mediapro. Una resolució una miqueta contradictòria que, en definitiva, avala el publicat pel periòdic perquè el reportatge “apareix recolzat per fonts adequades, sense que aquesta conclusió signifiqui donar per cert o veritable el seu contingut informatiu, que la Comissió d'Arbitratge s'absté de valorar, però sí que s'ha produït amb respecte a la 'veracitat' exigida constitucionalment”. El País va titular aquella informació assegurant que “Roures posseeix 250 milions en 150 comptes, un terç en paradisos fiscals” sobre la base d'un arxiu que sembla elaborat ad hoc per alguna agència de detectius.

Mediapro ja va defensar en el seu moment que el document –i la informació d'El País–, a més de ser falsa, estava plena d'errors i inexactituds. Com ja va explicar aquest diari, l'informe reconeix que Roures no és titular únic de cap dels suposats comptes i aporta dades sobre 149 comptes en 30 entitats financeres. No obstant això, ni Roures ni la productora posseeixen comptes en 13 d'aquestes entitats i no tenen cap relació amb 58 de les citades, segons va explicar la productora en un comunicat.

La sentència de la FAPE és només la bestreta de la batalla judicial que ambdues companyies mantindran en els jutjats –últim espertenec de les guerres del futbol entre Pressa i els Roures i Tatxo Benet–, al marge de la demanda de rectificació que Mediapro també va presentar i el judici de la qual va quedar ja vist per a sentència. En un comunicat en el qual la productora es mostra molt crítica amb la resolució de la Federació, anuncia que exigirà a la Comissió d'Arbitratge conèixer quins han estat les al·legacions presentades per El País i “les proves documentals que el periòdic afirma tenir i que la Comissió considera substancialment creïbles”. Cal ressenyar, sobre aquest tema, que més enllà d'aquella informació publicada al gener, el periòdic mai ha aportat més informació sobre aquests comptes en els paradisos fiscals ni avalat aquestes suposades revelacions amb la publicació d'algun tipus de prova documental que ho avali.

La productora també ha criticat que “en un gest de gran coherència”, la Comissió d'Arbitratge hagi retret a El País no haver permès publicar una rectificació. “Un dret que segons el codi deontològic de la FAPE ha d'aplicar-se quan s'ha publicat material fals o deformat'”, afegeixen.

Sobre aquest tema, la resolució de la FAPE assenyala que “tal actitud negativa infringeix un deure ètic de la professió periodística, recolzat legalment”. I afegeix que el joc net entre periòdic i lectors, “en el triangle que configuren el periodista, el subjecte de la informació i els seus destinataris redunda sempre en la consolidació de la credibilitat de l'informador”.

Font: El Confidencial

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte