Notícia

Un projecte periodístic explica microhistòries darrer el mur de Ceuta i Melilla

Duu per títol 'Conected Walls' i conecta directament al protagonista amb el públic

Foto
Periodisme per saltar el mur. És el que ha intentat durant els dos últims mesos el projecte Connected Walls, una idea de Sebastien Wielemans que, a manera d'un interactiu, intenta reflectir les realitats darrere d'alguns dels 41 murs o tanques que segueixen existint al planeta. En concret, s'ha centrat a trobar les històries de dues fronteres: la que separa a EUA i Mèxic i l'espanyola amb el Marroc a Ceuta.

"El que intentem fer va començar el 9 de novembre de 2014, en el 25 aniversari de la caiguda del Mur de Berlín", explica Wielemans. En l'aniversari de la caiguda de la qual, potser, és la paret més famosa de la història, el seu projecte, Connected Walls, va intentar llançar un missatge: "volíem recordar al planeta que encara hi ha 41 murs a tot el món", explica.

"Tot va començar en 2010, quan vaig participar en un documental sobre la frontera entre Estats Units i Mèxic. Vaig descobrir la realitat darrere aquests murs, els prejudicis que romanen a banda i banda", compte. "Volia usar internet per sobrepassar-los".

El projecte va començar la seva marxa al novembre, i va arribar al final del seu camí a la fi d'aquest mes de gener. Una trajectòria de dos mesos en el qual cada pocs dies es llançaven vídeos nous que intentaven retratar la realitat d'aquests murs. Els microdocumentales giren entorn de temes com a 'carta', 'dona', 'amor', 'pont', triats pels usuaris.

A través de la interacció dels usuaris, que triaven els temes sobre els quals havien de tractar els documentals, el camí avançava i les realitats després de les parets es retrataven, en mans sempre de cineastes i creadors locals, persones que coneixien la zona i sabien amb què tractaven. "Ens donava més credibilitat", apunta Wielemans, "el nostre objectiu no era destruir els murs, no som revolucionaris, només comptadors d'històries entristits i confosos per l'existència d'aquestes realitats".

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte