Notícia

El Síndic de la Premsa Comarcal es pronuncia davant la queixa d’un lector sobre el títol d’una informació d’El Punt

Foto
 
En el dictamen, el Síndic de la Premsa Comarcal i Local reconeix que els comunicadors tenen, en la titulació, un dels principals problemes professionals, ja que no poden emprar frases llargues i no poden utilitzar el subtítol com a crossa.
El Síndic de la Premsa Comarcal, el doctor i periodista Manel López, s’ha pronunciat aquesta setmana davant la queixa d’un lector de Rubí que sol·licitava la seva intervenció respecte al tractament informatiu d’un titular aparegut en el diari El Punt, el diumenge, dia 13 de juny, a la pàgina 26. El titular deia: “Condemnen a tres anys i tres mesos de presó un noi que va robar 105 euros”. El lector deia que hi havia “un engany”, donat que llegint la noticia es pot comprovar que l’acusat “va robar a tres llocs diferents, que portava una navalla i que el fiscal li havia demanat onze anys de presó”. El Síndic va demanar informació al director del diari El Punt i al seu defensor del lector, donat que van estar al·ludits pel lector en la seva queixa.
 
                En el dictamen, el Síndic de la Premsa Comarcal reconeix que els comunicadors tenen, en la titulació, un dels principals problemes professionals: “No poden emprar frases llargues i no poden utilitzar el subtítol com a crossa, perquè aquesta part del bloc de titulació es dedica a una segona faceta de la notícia i no pas a explicar el títol”.
 
                El Síndic de la Premsa Comarcal destaca que si el periodista hagués tingut més temps, podia haver fet vint títols diferents, fins a trobar un del tot acceptable, o més acceptable. I explica: “Això és una de les pràctiques que es fan a les facultats de periodisme: els estudiants escriuen fins a deu títols i després analitzen per quedar-se, només amb un, el millor”.
 
                Malgrat totes les explicacions, el Síndic de la Premsa Comarcal també diu que els lectors tenen raó en queixar-se de com treballen els periodistes. I afegeix: “És just que els expliquem que fem productes diferents cada hora (informatius radiofònics), cada 5 hores (informatius televisius) o cada 24 hores (diaris), i que moltes vegades tenim massa feina, i poc temps, com per poder presentar les notícies com voldríem: ben acabades, molt treballades i ben corregides”.
 
                El Síndic de la Premsa Comarcal opina que el títol de El Punt podria ser “diferent” i “incloure més elements”, però insisteix en que potser “seria gairebé impossible que s’ajustés a les normes d’estil”. També reitera que la titulació és una de les tasques més difícils per als periodistes.
 
                “Probablement aquest Síndic de la Premsa Comarcal i Local tindrà moltes queixes sobre com titulen els nostres mitjans escrits: acceptem-ho, però diguem als lectors que titular bé és molt difícil i que El Punt no és pas dels diaris amb més problemes d’aquest tipus”, conclou el Síndic de la Premsa Comarcal.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte