Notícia

El Síndic de la Premsa Comarcal es pronuncia davant la queixa d’una mare del CEIP Progés de Badalona

Foto
La intervenció del Síndic ha consistit en detectar si és veritat que hi ha un mitjà o diferents mitjans que han informat sense tots els elements necessaris per poder oferir als lectors un quadre correcte del tema.
Síndic de la Premsa Comarcal, el doctor i periodista Manel López.

El Síndic de la Premsa Comarcal, el doctor i periodista Manel López, s’ha pronunciat aquesta setmana davant la queixa de Maria Millán, mare d’un nen del CEIP Progrés de Badalona. Maria Millán va posar-se en contacte amb el Síndic de la Premsa Comarcal sol·licitant la seva intervenció respecte al tractament informatiu del cas del seu fill al CEIP Progrés de Badalona, a qui alguns mitjans van qualificar de “violent”, expressant declaracions com “esperem que violi o mati”. La mare va demanar intervenció adduint que a les informacions “hi ha irregularitats que no es contemplen”.

La intervenció del Síndic ha consistit en detectar si és veritat que hi ha un mitjà o diferents mitjans que han informat sense tots els elements necessaris per poder oferir als lectors un quadre correcte del tema, reconeixent el dret de les persones implicades en una informació periodística a se escoltades. Intenta, a més, detectar si el llenguatge emprat pels mitjans és l’adient.

Ell Síndic de la Premsa Comarcal ha comprovat que el tema ha estat tractat per diferents mitjans en suport paper i digital, en premsa de proximitat i en premsa generalista, a més d’agències. El Síndic estima que alguns mitjans han emprat qualificacions inapropiades parlant del nen de 8 anys com “nen violent” o “nen polèmic”, quan en realitat s’hauria de parlar de “nen amb rampells violents”, com indica el coordinador dels directors de centres de Badalona.

El Síndic explica que aquestes qualificacions afecten a les informacions i als comentaris del públic recollits en algun mitjà digital, on poden llegir-se opinions com “A què esperen, a que violi o mati algú?” o “ja n’hi ha prou de tant bonisme suïcida per a la societat!”. “Semblaria que alguns mitjans digitals no controlen els comentaris maximalistes d’alguns lectors”, explica el Síndic. I afegeix: “El cas és més greu si algunes d’aquestes opinions no poden ser atribuïdes a cap persona, donat que s’amaguen en l’anonimat. De seguir així, entrarem en una espiral de violència verbal de difícil solució”.

Manel López també ha detectat que alguns mitjans no han cercat prou fonts com per poder oferir la notícia amb tots els seus aspectes i matisos, i s’han fet ressò d’una de les parts, principalment de la majoria de pares. No es recullen, en general, les informacions que afecten al centre CEIP Progrés, que acaba de rebre una amonestació del Síndic de Greuges per un cas de persecució, dit en anglès de “bullying”. El Síndic de la Premsa Comarcal i Local també ha comprovat que cap mitjà ha intentat parlar amb la família del nen afectat.

“Alguns mitjans no han tingut en compte el que diuen els codis deontològics professionals, tant de les entitats professionals com de les patronals, en el sentit de que qualsevol informació ha de recollir les opinions de totes les parts”, afegeix el Síndic.

“La informació apareguda en alguns mitjans presenta una insuficient qualitat periodística i atempta contra el dret de les persones i institucions implicades en no ser consultades pels periodistes”, conclou. L’ideal hagués estat que les opinions dels pares i mares crítics, de la família del nen afectat, la direcció, de la Generalitat de Catalunya i del col·lectiu de directors de centres de Badalona haguessin estat recollides. “Totes aquestes fonts tenien informacions dignes de ser publicades”, assegura Manel López.

La intervenció del Síndic en aquest cas és un exemple de les accions que du a terme aquesta figura des de la seva recent constitució El Síndic de la Premsa Comarcal és una figura dirigida als editors de premsa comarcal i local, que atén les seves queixes i suggeriments, i vetlla pels seus drets i llibertats. La seva figura ha d’ajudar a millorar la qualitat de les informacions que es publiquen i que el propi mitjà guanyi credibilitat davant dels lectors.

Intervencions públiques
El Síndic va intervenir en públic per primera vegada el 3 de març, en la conferència “Conflicte entre el dret a la privacitat i el dret a la informació” de Robert Pinker, assessor de la Press Complaints Commission, l’organisme regulador de la premsa britànica. Pinker analitzava, entre altres casos, el tractament que El Vallenc, setmanari associat a Premsa Comarcal, va fer de la mort d’una noia l’any 2004. El setmanari publicava informació personal, acompanyada d’una fotografia del cos sense vida. Posteriorment, es va saber que la noia s’havia suïcidat i, havent passat molts dies, la família va denunciar el cas, demanant una reclamació econòmica.

El Síndic va aclarir que, quan es va publicar la informació, no se sabia que la noia s’havia suïcidat i que, immediatament, es va rectificar. A més, la informació va ser subministrada pels familiars als periodistes de El Vallenc, és a dir, que les fonts eren familiars. Malgrat que la primera sentència era de desqualificació i culpa, el recurs es va guanyar i va prevaldre la professionalitat de El Vallenc. El Síndic va recordar que en la sentència s’exonera totalment a la publicació i es palesa la seva bona fe, juntament amb prevalença del dret a la informació.

La segona intervenció del Síndic va tenir lloc el dimarts 4 de maig, durant el I Seminari d’Ètica i Periodisme organitzat pel Consell de la Informació de Catalunya, que va estudiar el paper de l’ètica en el panorama informatiu que viu el sector en aquests moments. El síndic va intervenir en una de les sessions per posar de manifest el perill d’intentar fer del periodista una “personaorquestra”. Segons Manel López, cal organitzar la tasca periodística en el sentit d’equip, “organitzant la feina en funció de les possibilitats del mitjà i de les persones contractades”.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte