Notícia

Presentació del Síndic de la Premsa Comarcal i Local en l’Assemblea d’associats de Premsa Comarcal.

Foto
La segona intervenció del Síndic va tenir lloc el dimarts 4 de maig, durant el I Seminari d’Ètica i Periodisme organitzat pel Consell de la Informació de Catalunya.

L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal donarà a conèixer als associats la figura del Síndic de la Premsa Comarcal, que recau en el doctor i periodista Manel López, en l’Assemblea General d’associats que se celebrarà el 29 de maig a Les Borges Blanques (Les Garrigues).

 

El Síndic de la Premsa Comarcal és una figura dirigida als editors de premsa comarcal i local que té com a objectiu atendre queixes i suggeriments, i vetllar pels seus drets i llibertats. El 29 de maig, el dia de l’assemblea, el Síndic de la Premsa Comarcal estarà a disposició dels associats per atendre les seves inquietuds i respondre a les preguntes que li plantegin.

 

El procediment que ha de seguir l’associat per a dirigir-se al Síndic és molt senzill. L’interessat ha de fer arribar la queixa o suggeriment per carta, a la seu de Premsa Comarcal, o per correu electrònic (sindic@premsacomarcal.cat). A continuació, el Síndic, i la pròpia ACPC, faran les gestions necessàries per atendre el tema plantejat, informant puntualment a l’interessat sobre l’estat i l’evolució de les gestions i els resultats obtinguts. El Síndic aconsellarà a la junta de govern de l’ACPC quan s’ha de cedir a un comitè deontològic professional extern la resolució d’alguns dels conflictes que es puguin produir entre els associats.

 

Aquesta figura dins de la premsa comarcal i local ha d’ajudar a millorar la qualitat de les informacions que es publiquen i, per tant, que el propi mitjà guanyi en credibilitat davant dels lectors. En una associació com l’ACPC, formada per editors grans, mitjans i petits, la funció principal del Síndic és la d’assenyalar on està l’error i creure en la necessitat de vetllar per la informació que donen les publicacions associades.

 

Manel López va intervenir en públic per primera vegada el 3 de març, en la conferència “Conflicte entre el dret a la privacitat i el dret a la informació” de Robert Pinker, assessor de la Press Complaints Commission, l’organisme regulador de la premsa britànica. Pinker analitzava, entre altres casos, el tractament que El Vallenc, setmanari associat a Premsa Comarcal, va fer de la mort d’una noia l’any 2004. El setmanari publicava informació personal, acompanyada d’una fotografia del cos sense vida. Posteriorment es va saber que la noia s’havia suïcidat i, havent passat molts dies, la família va denunciar el cas, demanant una reclamació econòmica.

 

El Síndic va aclarir que, quan es va publicar la informació, no se sabia que la noia s’havia suïcidat i que, immediatament, es va rectificar. A més, la informació va ser subministrada pels familiars als periodistes de El Vallenc, és a dir, que les fonts eren familiars. Malgrat que la primera sentència era de desqualificació i culpa, el recurs es va guanyar i va prevaldre la professionalitat de El Vallenc. El Síndic va recordar que en la sentència s’exonera totalment a la publicació i es palesa la seva bona fe, juntament amb prevalença del dret a la informació.

 

La segona intervenció del Síndic va tenir lloc el dimarts 4 de maig, durant el I Seminari d’Ètica i Periodisme organitzat pel Consell de la Informació de Catalunya, que va estudiar el paper de l’ètica en el panorama informatiu que viu el sector en aquests moments. El síndic va intervenir en una de les sessions per posar de manifest el perill d’intentar fer del periodista una “personaorquestra”. Segons Manel López, cal organitzar la tasca periodística en el sentit d’equip, “organitzant la feina en funció de les possibilitats del mitjà i de les persones contractades”.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte