Notícia

Perquè, el Síndic de la Premsa Comarcal?

L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal i Local ha fet caure la responsabilitat de ser Síndic del sector al doctor en Ciències dela Informació i periodista, Manel López (sindic@premsacomarcal.cat)

Segons el Diccionari de l’Enciclopèdia, Síndic és “l’encarregat dels interessos i les gestions administratives d'una corporació, una comunitat, un estament”.

 

L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal i Local ha fet caure la responsabilitat de ser Síndic del sector al doctor en Ciències dela Informació i periodista, Manel López (sindic@premsacomarcal.cat)

 

 

 

La figura de l’ombudsman –a Premsa Comarcal, Síndic- apareix als països nòrdics, on es va erigir com la persona defensora dels ciutadans, la que vetllava pels seus interessos. Amb el temps aquest personatge s’ha introduït a altres àmbits de la societat, com per exemple, al del món de la comunicació i més en concret al de la premsa escrita.


En l’actualitat constitueix una figura molt important del periodisme, ja que treballa d’una forma totalment nova i revolucionària, vehiculant els diaris i els lectors que els consumeixen i que volen rebre un producte de qualitat. És un personatge de prestigi i alhora un dels més oblidats i menys apreciats de les redaccions.


Aquesta figura dins de la premsa comarcal i local ha d’ajudar a millorar la qualitat de les informacions que es donen i, per tant a que el propi mitjà guanyi en credibilitat davant els lectors. Un dels principals punts de debat de la junta de govern de l’ACPC va ser les funcions que ha de tenir el Síndic (o ombudsman) dins d’una associació d’editors, grans, mitjans i petits. Vam creure que la seva funció principal és la d’assenyalar on està l’error i creure en la necessitat de vetllar per la informació que donen les publicacions associades a l’ACPC en un moment en què “la opinió ho envaeix tot”. Hi ha consciència de la dificultat de treballar sota les pressions d’interessos polítics, econòmics o ideològics que pretenen influir constantment en els mitjans de comunicació. El síndic ha d’aprofitar les queixes que rep per “donar una mica de doctrina” tenint molt clar que no sempre el lector té raó en les queixes que fa.

 

El defensor ha de fer una mica de jutge entre el què creu el lector i el què defensa el redactor que ha fet la notícia. Si el síndic és, a més a més, periodista, un doctor en Ciències de la Informació i independent, actuarà amb l’avantatge de conèixer perfectament el funcionament d’una redacció, però alhora mantindrà la distància necessària per a no perdre esperit crític.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte