Notícia

A les portes de Sant Jordi

Juan Cal Sánchez Periodista i escriptor

Un nou Sant Jordi ens espera. Ens trobem a les portes de la festa més important, més emblemàtica, més exportable i més bella de totes les que es celebren al món en relació amb el llibre. Els escriptors més editats de tot el món volen passar Sant Jordi a la Rambla de Catalunya o al Passeig de Gràcia de Barcelona, gaudint del bany de multituds i estima popular pel llibre que no passa enlloc més del món, ni a les fires del llibre ni als esdeveniments editorials més importants, com ara Francfort o Guadalajara. En cap altre país del mon es veuen parelles de totes les edats estimant-se, amb roses i llibres com a exaltació de l’amor i la cultura.

En cada petit poble, ciutat mitjana, o capital esdevé el mateix cerimonial: parades de llibres, autors signant exemplars, vendes de roses i famílies celebrant juntes aquest moment extraordinari de la cultura.

Festa multitudinària i vendes aparentment importants que contrasten amb un sector editorial a la baixa, seguit el mateix declivi de tot el sector de les paraules impreses. El llibre, la premsa, les revistes, la forma de comunicació que va néixer –almenys a Europa- l’any 1438 amb la impremta de tipus mòbils de Gutenberg. Estem en un d’aquells moments de la història de la humanitat en que un nou paradigma –la comunicació digital i audiovisual- comença a imposar-se, sense que acabi de morir el vell paradigma de la lletra impresa. Potser encara passaran generacions fins que veiem desaparèixer del tot aquesta meravellosa forma de comunicació feta de lletres i de paraules escrites sobre un paper.

Més que mai, hem de reivindicar la lectura, de totes les formes possibles, sobre la pantalla d’un mòbil, en un ordinador o en un paper relligat en plecs. Explicar històries, siguin notícies o relats de ficció, segueix vigent i resulta més important que mai garantir als ciutadans l’accés a la cultura, als llibres, als diaris, a les revistes, a la ficció i a la realitat –degudament diferenciades, sense cridar-se a engany-, per tal de que puguem viure en una societat lliure, informada, justa i culta, on no hi hagi cabuda ni espai per als enganys o les falsedats.

Visca Sant Jordi! Visca el llibre! I, també, visca la celebració tan nostrada de la festa del llibre i de la rosa!

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte