Notícia

L’odissea del vi

Gerard Xarles Editor d’Empordà Gastronòmic i Revista del Baix Empordà

El vi és tota una cultura, i forma part no solament de l’acompanyament dels plats, sinó que també serveix per cuinar i és la base o la nota aromàtica de molts plats. Sovint es localitzen vaixells romans amb un important carregament d’àmfores de vi procedent de les nostres contrades. La DO Empordà, doncs, pot presumir de ser de les que pot comptar amb més cartes de noblesa. Els vins que es feien al que després seria Girona i Catalunya eren famosos per part dels gurmets romans que, altrament, tenien en una gran estima aquest licor preciós. Alguns, per cert, ja s’etiquetaven, com ha demostrat un recent descobriment. Com deia Plini el Vell a la seva Història Natural, “el vi també és matèria de meravelles”. I afegia que “cal tractar-lo amb la gravetat que ha de tenir un romà quan tracta de les arts i de les ciències”. L’ampli món del vi, segons l’herència clàssica és font renovellada de meravelles i de saber, i li escau el mateix respecte que a l’art i a la ciència.

El vi i el menjar, dins la nostra cultura gastronòmica, van indissolublement lligats. Tal com fa la dita gironina, “El bon vi fa pair”. La cuina occidental és inimaginable sense la presència del vi, tant per beure com per cuinar, i a més forma part tant de la cultura popular com de la cultura gastronòmica. Cuinar amb vi s’ha fet des de l’Edat Mitjana, en les cuines cristianes i jueves. En les diverses cuines europees –sobretot les mediterrànies– la cuina del vi hi és molt present, sigui a França, a Portugal o, a Itàlia o a Grècia.

Tornant a l’Empordà, el passat 2022 la DO Empordà va vendre per primer cop més de 6 milions d’ampolles en un mateix any; concretament, els cellers empordanesos van comercialitzar 6.017.362 ampolles, xifra que representa un augment del 3% respecte a les el 2021 i que demostra, un cop més, l’esplèndid moment que estan vivint els vins de l’Empordà. L’augment constant de les vendes i el creixent prestigi de la denominació d’origen ha anat de la mà en els últims mesos, a més, d’un èxit aclaparador i sense precedents dels tastos i les experiències enogastronòmiques celebrades arreu de les comarques gironines: si al mes d’abril el Festival Vívid assolia un rècord absolut arribant al 90,14% d’ocupació, al mes de juny els catorze tastos singulars de la desena edició de la mostra Tocs de Vi de l'Empordà a Girona i els cinc tastos singulars de la Mostra del Vi de l’Empordà de Figueres exhaurien totes les seves localitats en molt poques hores.

Malgrat la sequera que estem patint des de ja fa mesos i del terrible incendi que a l’agost va afectar diverses vinyes a la zona de Colera, la collita d’aquest 2023 es preveu molt bona, tal i com va quedar palès a la Festa de la Verema celebrada aquest estiu a Palau-saverdera. A la presidència de la DO Empordà també hi ha hagut canvis, Carme Casacuberta del celler Vinyes d’Olivardots de Capmany ha estat escollida nova presidenta del Consell Regulador de la Denominació en substitució de Xavier Albertí, del celler Vinyes dels Aspres, que havia ocupat aquesta responsabilitat els darrers vuit anys. Casacuberta vol reforçar encara més la línia de treball iniciada per assolir la màxima excel·lència dels vins de la denominació, aconseguir el reconeixement assolit en el mercat nacional en l’àmbit internacional i continuar fomentant la recuperació de les varietats tradicionals com a tret identitari del territori, impulsant al mateix temps pràctiques agrícoles sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.

Enguany, la vinya sembla que s’ha escapat dels efectes del canvi climàtic, però pel que fa a la resta de l’agricultura s’aprecia una reducció important de certes produccions agrícoles, l’augment de malalties i altres canvis biològics importants. Això també porta a l’especulació amb els preus, en tenim un clar exemple amb l’oli d’oliva, un encariment important perquè la propera collita serà minsa. Hem entrat en un espiral sense sortida i serà molt difícil tornar a la ‘normalitat climàtica’. De ben segur s’hauran de buscar solucions per adaptar altres tipus de cultius a aquesta nova etapa que cada any que passa tenim més arrelada a casa nostra i arribarà el moment que a la vinya també li passarà factura.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte