Notícia

30 anys del programa ‘El dominical’ de Ràdio Arenys, un exemple de compromís

Núria de José Gomar Periodista

La comarca del Maresme ha estat tradicionalment rica en iniciatives de comunicació de proximitat. Hi ha hagut moltes publicacions locals i comarcals. Als maresmencs ens agrada presumir de tenir l’emissora municipal degana, Ràdio Arenys, i una de les primeres televisions locals de Catalunya, Televisió de Mataró.

L’any 1990 hi va haver un diari, Mar Diari, dirigit pel periodista Josep Bernabeu, amb la Redacció a Mataró i la voluntat d’informar tota la comarca. El diari va durar pocs mesos però la bonhomia de qui en va ser director i de l’entusiasta equip de redactors i col·laboradors ha propiciat trobades els anys posteriors. La darrera, fa just uns dies. Enmig d’anècdotes, records i la posada al dia de les trajectòries dels qui havíem participat en aquella aventura, vaig saber que Arenys de Mar es preparava per celebrar la Festa Major de Sant Zenon i que enguany el pregó el faria el director d’un dels programes de l’emissora municipal.

No es tractava d’un programa més ni d’un director més. El programa és ‘El Dominical’ i qui el dirigeix és el periodista Enric Sierra, actual director adjunt de La Vanguardia. L’han triat per ser pregoner perquè aquest any el programa en celebra 30, sí 30, que surt ininterrompudament en antena cada diumenge al migdia.

Més enllà de la permanència durant tant de temps, el programa té dos mèrits molt rellevants: un, que qui el fan són voluntaris, és a dir, que cada diumenge al migdia van a l’emissora a fer ràdio de manera altruista. I dos, i més important, que és un programa amb audiència i que el què s’hi diu té repercussió.

Afavorir la participació ciutadana i, sobretot, informar sobre el que passa en el poble o la ciutat. Aquestes són les dues raons de ser de les emissores municipals de ràdio i, especialment en el cas d’informar, del conjunt dels mitjans de comunicació locals.

Confesso que no m’agrada gens que quan es parla dels mitjans de proximitat el primer que se’ls atribueixi és la funció d’escola de futurs periodistes. Cap ajuntament o cap empresa es planteja, o s’hauria de plantejar, posar en funcionament un mitjà per fer d’escola. Per a això ja hi ha les facultats. Que a més d’informar i afavorir la participació, els mitjans de proximitat formen professionals? Sí, és clar. De fet, aquest és el meu cas, i agraeixo a persones com en Josep Bernabeu i el mateix Sierra que tinguessin la gosadia de publicar els primers articles que vaig escriure quan tenia divuit anys. Vaig aprendre molt, i tant! Però els mitjans de proximitat no serveixen essencialment per a això.

Ara que s’acaben de constituir els ajuntaments, és molt important que els governs locals tinguin clara la funció dels mitjans dels quals són titulars i, com passa amb la resta de serveis que gestionen, els ajustin a la normativa i els dotin dels recursos necessaris.

Deia l’Enric Sierra en una entrevista a La Xarxa que la seva intenció quan cada diumenge va a fer ‘El dominical’ és “intentar explicar les coses i ajudar a resoldre problemes”. Exactament per a això, en darrera instància, serveix el periodisme.

Exemples de compromís com el de Sierra són valuosíssims per posar en valor la importància de les emissores municipals i, per extensió, la feina, sovint menystinguda, dels qui treballen i col·laboren als mitjans locals.

Moltes felicitats a l’equip d’El dominical i als arenyencs i les arenyenques per triar-lo per donar inici a la seva festa.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte