Notícia

Quina relació té la pràctica d’exercici amb el rendiment laboral?

Núria Piera Gerent de La Portada, Gol Esports i Puntvalles

Si treballes en el que t'agrada i en el que creus, a més de comptar amb un bon ambient laboral i una bona relació amb els companys, sentir-se valorat i tenir un bon sou, tot això suposa que el teu rendiment es multiplicarà. Però hi ha d'altres factors a tenir en compte a l'hora de parlar del rendiment laboral, per exemple, l'agilitat mental, la presa de la millor decisió en cada moment, la capacitat de treballar en equip o l'alta autoestima. Tot això sense deixar de banda un altre aspecte fonamental: la condició física.


Tenint en compte que avui en dia un tant per cent molt elevat de les feines són més aviat sedentàries, cal no perdre de vista la importància de la pràctica d'exercici físic. De fet, és ben sabut que la pràctica de l'esport ens ofereix beneficis importants tan físics (amb una millora de la nostra tonificació, dels ossos o en l'àmbit cardiovascular) i sobretot en l'àmbit mental.
Però quina relació hi ha entre la pràctica d'exercici i el rendiment laboral?


Sempre ha considerat que hi ha esports per a tots els gustos i que resulta bo tant fer una marató, aquells qui ho desitgin, com una passejada de mitja hora al ritme més adequat. En tot cas, el més important és conèixer-se a un mateix i adaptar les condicions pròpies a l'esport escollir per gaudir de la seva pràctica i que aquesta pràctica sigui beneficiosa tant en l'àmbit físic com mental. Per sort, tenim esports per a totes les condicions, necessitats i gustos com poden ser els més exigents com córrer llargues distàncies, fer bicicleta, anar al gimnàs o practicar esports competitius com el pàdel o el futbol. Tot això sense oblidar d'altres disciplines com la natació, el ioga o fins i tot el Pilates.


Sabies que la pràctica d'exercici allibera endorfines a l'organisme anomenades popularment les hormones de la felicitat? Per tant, practicar esport estarà relacionat sempre amb més alegria, optimisme, empatia, alta autoestima... i això repercutirà directament a la nostra actitud a l'hora de treballar. Per exemple, una persona que practiqui exercici se sentirà millor amb el seu cos i estarà més segura de sí mateixa, cosa que repercutirà en el seu dia a dia laboral amb una major confiança a l'hora de prendre determinades decisions, afrontar situacions complicades, etc.


També és sabut que la pràctica de l'esport produeix un augment de l'oxigenació de les neurones, la qual cosa ens ajudarà a augmentar la nostra productivitat i la capacitat de concentració, reflexió, atenció...


Amb aquest teló de fons, no és d'estranyar que moltes empreses ja hagin implementat el model de tenir un espai per fer esport per facilitar als seus treballadors la pràctica d'exercici físic. Cal no oblidar que està més que demostrat que, en un moment de bloqueig, la pràctica de l'esport pot augmentar el rendiment mental i ajudar a superar situacions com aquesta. Així mateix, es pot aconseguir un augment de la memòria, ja que l'exercici potencia l'increment de les cèl·lules de l'hipocamp, que són les responsables de la millora de les capacitats cognitives. Un altre benefici és la secreció de beta endorfines i la reducció de l'insomni, factors que també ens ajudaran a millorar el nostre rendiment a la feina.


En darrer terme, i no com a menys important, amb la pràctica de l'exercici també ajudarem a millorar la tonificació del nostre cos, sinònim de menys lesions físiques com contractures o dolors lumbars.
A la recerca de l'exercici més adequat


Vull tornar a remarcar que la pràctica d'exercici no implica només anar al gimnàs. Cada persona ha de buscar l'exercici en el qual se senti més còmode i gaudeixi més per tal que no suposi una obligació, sinó que es converteixi en un moment per gaudir. Per exemple, una persona molt nerviosa necessitarà anar al gimnàs i fer una sessió d'spinning mentre que una de més pausada i amant de la natural potser una caminada per la muntanya li aportarà més beneficis.
Una altra cosa important és que l'exercici no és només interessant per baixar uns quants quilos, ja que, a no ser que el nostre metge ens el prescrigui, el gran objectiu serà sempre la millora a nivell mental i de condició física, aspectes que són sinònim de benestar amb un mateix i, en conseqüència, d'una millora en el nostre rendiment laboral i de la relació amb l'entorn.


N'estic segura que, si es receptés més exercici físic, tots seríem més feliços i la relació entre els humans milloraria.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte