Notícia

Neix la primera plataforma digital de publicacions en català, iQUIOSC.cat

Foto
Els usuaris poden consultar, per ara, més d'un centenar de capçaleres des de l'ordinador, iPhone i iPad
L'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) ha posat en funcionament aquest dijous iQUIOSC.cat, la primera plataforma digital de publicacions en català, que per ara permet llegir més d'un centenar de capçaleres. Les revistes, premsa comarcal i premsa gratuïta en català estan disponibles en una mateixa biblioteca i permeten als lectors tenir les seves subscripcions en una aplicació. L'objectiu de la iniciativa és facilitar als editors una solució per vendre la versió digital de les seves publicacions i posar a l'abast del lector l'àmplia oferta de revistes i premsa en català. A la llarga, la plataforma oferirà 500 publicacions i també tota l'hemeroteca de la premsa catalana.

La nova plataforma digital és una iniciativa conjunta de l'APPEC amb l'Aassociació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC) i l'Associació de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals (ACPG), que ha tingut el recolzament del Govern mitjançant la secretaria de Comunicació.

El president de l'APPEC, Lluís Gendrau, ha recordat en la presentació d'iQUIOSC.cat que Catalunya i les seves revistes en català ja van ser pioneres en l'anomenat 'Quiosc.cat', el primer "quiosc obert les 24 hores del dia amb les primeres capçaleres en català". Allò va ser "l'embrió" de la plataforma que avui s'ha presentat, ha indicat Gendrau.

Gendrau ha rememorat que ara fa 10 anys "uns quants bojos van imaginar que calia apostar per un quiosc digital en català, i ho van anar explicant revista per revista què significava això. I allò que fa una dècada algú va imaginar com una cosa de futur, avui és un realitat", ha conclòs amb satisfacció.

El president de l'entitat que agrupa les publicacions periòdiques en català ha definit la nova plataforma com una eina per facilitar als editors "vendre i difondre la versió digital de les seves publicacions, de manera senzilla i directa, posant a l'abast dels lectors la més àmplia oferta de publicacions en català, quan vulguin i on vulguin".

Els usuaris podran adquirir exemplars individuals o subscriure-s'hi, excepte, és clar, de les publicacions gratuïtes, que es podran consultar directament al mateix web. La plataforma permetrà cercar les capçaleres per temàtica, tipus i territori. La gestió dels continguts la realitzaran les mateixes empreses editores a través d'una àrea privada, on podran administrar les seves publicacions de manera autònoma.

Iquiosc.cat s'estrena amb més d'un centenar de capçaleres, però no és un projecte tancat i l'APPEC calcula que poden acabar apareixent-hi mig miler de revistes. També està per desenvolupar l'accés a la plataforma des de dispositius mòbils amb sistema operatiu Android. Per ara, a banda de l'accés des de qualsevol ordinador, només els dispositius d'Apple poden fer ús del quiosc digital.

El secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí Blanch, ha celebrat la posada en marxa d'aquesta nova eina digital, i ha assegurat que per a l'executiu català és un fet de gran importància. El suport del Govern a la iniciativa és "un acte de responsabilitat amb el sector", ha dit Martí. "Apostant per aquest projecte el Govern es comporta de manera responsable, perquè vol que al país les coses li surtin bé, i per això necessitem els mitjans i que siguin visibles", ha afirmat.

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte