Notícia

Francesc Fàbregas reelegit president de l’ACPC amb una nova junta directiva

120 periodistes s’apleguen a La Jonquera en la 12a Convenció de la Premsa Comarcal

Foto

La Jonquera, 8 de juny de 2019,

Més de 120 professionals de la comunicació vinguts de tota Catalunya s’han reunit avui a La Jonquera (Alt Empordà) per assistir a la 37a Assemblea i 12a Convenció de la Premsa Comarcal i Local, una trobada organitzada anualment per l’ACPC (Associació Catalana de la Premsa Comarcal), que enguany comptava amb el suport del setmanari Hora Nova i el diari digital Infojonquera, i que com cada any, tenia per missió reunir a representants de les 140 capçaleres que aplega l’entitat per escollir a la nova junta directiva, fer balanç de l’any 2018, premiar als mitjans més destacats de l’any, així com per debatre, en un seguit de ponències i taules rodones, els reptes de la professió.

La jornada ha començat als Porxos de Can Laporta amb la benvinguda de l’alcaldessa de La Jonquera Sònia Martínez, i tot seguit s’ha celebrat la 37a Assemblea de l’entitat, la qual ha servit per presentar als socis les dades del darrer exercici on s’ha fet incís en la bona salut dels mitjans associats, els quals han augmentat els ingressos per publicitat, i on destaca l’increment d’ingressos publicitaris en els mitjans en paper enfront dels digitals.

Avui també s’ha escollit la nova junta directiva que haurà de gestionar la comunitat durant els propers quatre anys. L’actual president Francesc Fàbregas, editor d’El Vallenc, revalida la seva presidència, després d’un mandat marcat per la implicació amb els mitjans associats, la creació d’un gestor de webs pels associats o una plataforma de publicitat conjunta, la consolidació d‘esdeveniments com El Dia de la Premsa Comarcal, la implementació de la campanya Orgull de Premsa Comarcal, la presentació anual de l’Estudi d’Audiència, ol’establiment d’aliances amb altres actors com la Xarxa Audiovisual Local (XAL), el Gran Teatre del Liceu o Catalunya Ràdio. Fàbregas, en el seu parlament, ha remarcat “l’orgull que mostrem les capçaleres del mitjans comarcals per la consolidació d’uns models negoci que han superat la crisi amb nota i que miren amb esperança i il·lusió el futur immediat”. La resta de la junta directiva està formada per Joaquim Rambla, de L’Ebre; Miquel Macià, de Naciódigital.cat; Òscar Cabana, de La Comarca d’Olot; Francesc Florensa, de SomGarrigues; Montse Dalmau, de Avenç Palau d’Anglesola; Carme Paltor, de 777 Comunica; Joan Carles Codolà de Llumiguia; Anna Albareda de La Segarra; Núria Piera de La Portada; i Josep Maria Rué d’El Cérvol.

Per donar el tret de sortida a l’activitat de la nova junta, avui s’ha comptat amb la presència de Marc Colomer, director de l’Agència catalana de Notícies (ACN), amb qui s’ha signat un conveni de col·laboració per compartir continguts entre totes dues entitats.

Per últim, avui també s’ha escollit la seu de la propera Convenció i Assemblea, que serà Tàrrega, a proposta del setmanari Nova Tàrrega.

CONVENCIÓ

La 12a Convenció, que ha estat presentada pel periodista Òscar Cabana, i ha comptat ha començat anunciant a la guanyadora del 10è Premi de Recerca Universitària Premsa Comarcal, que ha anat a parar a la Doctora en Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB, Aida Martori Muntsant, pel projecte De premsa de proximitat a mitjans multimèdia, camí cap al transmèdia? Anàlisi i proposta de l'adaptació dels mitjans de l'ACPC a les dinàmiques digitals; el resultat del qual s’haurà de presentar l’any vinent durant la celebració de la propera edició de la convenció. Aquest guardó està dotat amb 5.000 euros, i promogut per l’ACPC, la Xarxa Vives d’Universitats i compta amb el patrocini de Caixabank.

Tot seguit, s’ha celebrat la taula rodona Premsa i informació comarcal: l’estat de la situació a la Catalunya Nord, moderada per Josep Puigbert, director de la Casa de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà, i on han debatut Albert Noguer, director de Ràdio Arrels; Antoine Gasquez, director del rotatiu LaSemaine du Roussillon; i el periodista Fabien Palem del diari L’Independent. En aquesta, Puigbert s’ha encarregat de fer una radiografia del territori, i la resta de ponents han comentat les peculiaritats del model de premsa i de negoci a l’altra banda dels Pirineus. Noguer ha explicat que “la principal diferència és la riquesa de l’ecosistema català de publicacions enfront de les poques publicacions que hi ha a la Catalunya Nord”; en aquest sentit, Gasquez, ha afegit que “nosaltres som el departament més pobre de l’Estat francès, i el nostre model de negoci es basa en un 80% en ingressos que generem nosaltres mateixos”; això ho ha reblat el periodista freelance Fabien Palem qui ha explicat que “ja que no rebem diners públics, puc dir que som molt lliures i sobretot, que mai he rebut una trucada de ningú per dir-me si puc o no puc publicar una cosa”. Tot i així, tots han coincidit en la manca de credibilitat per part del públic francès vers els mitjans de comunicació als darrers anys.

Ha pres el relleu el doctor en Història Contemporània i escriptor Jaume Guillamet, que ha ofert la ponència Premsa Comarcal, la història com a mirall de futur on ha fet un recorregut historiogràfic de la premsa local a Catalunya des d’inicis del segle XX fins al dia d’avui, i ha destacat les fortaleses del sector: “una demanda social per saber què passa al seu territori, un mercat publicitari propi; i la funció extra-informativa per la qual es reforça la identitat del món local”

I per acabar, el coach especialista en comunicació Joan Carles Foila Torresha ofert la ponència Intel·ligència emocional & comunicació en la qual ha donat claus als editors de premsa presents per crear les seves capçaleres en funció de la idea que volen transmetre utilitzant les emocions dels lectors.

PREMIS

Després del dinar institucional que s’ha celebrat al Buffet del Centre Comercial Gran Jonquera, s’han lliurat premis a les millors portades de l’any, que han anat a parar, en la categoria de setmanaris, al Setmanari de l’Ebre per la portada del dia 28/09/2018 titulada “L’1-O en la Memòria”; en la categoria de quinzenals i mensuals, el guardonat ha estat L’Estrip, per la portada de l’1 de novembre del 2018 en que es llegia “Si penses que el món no es pot millorar, no obris aquesta revista”; i en la categoria de revistes bimestrals i trimestrals, el guanyador ha estat L’Erol, per la portada de la primavera del 2018 on es llegia “Generadors de Cultura”. I pel que fa al premi al millor digital ha recaigut en VeuAnoia.cat.

A banda, avui també s’ha lliurat el Premi Premsa Comarcal 2018 aJaume Guillamet Lloveras, doctor en Història Contemporània, catedràtic de Periodisme i coordinador del Grup de Recerca en Periodisme de la UPF, “per la seva ingent tasca, des dels anys 70, en l’estudi de l’impacte de la premsa comarcal”.

La jornada ha acabat commemorant les publicacions que enguany celebren el seu aniversari en un acte presidit per Ignasi Genovès, Director de Mitjans de Comunicació del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, i en què s’ha comptat amb els parlaments d’Antoni Escudero, president d’Hora Nova; i Narcís Quintana, regidor de Cultura de La Jonquera. En aquesta darrer acte s’ha reconegut a Cultura, que compleix 90 anys; Torelló, el Setmanari de la Vall de Ges, que compleix 85 anys; Llumiguia, el Setmanari de Montbui i Nova Tàrrega, que fan 75 anys; Taradell pels seus 70 anys; Revista de Cambrils pels 65; Sió, pels 55; Ressó, L’Om i Revista de Riudoms, pels 50; Portal Nou pels 45; Fonoll, Regió 7, La Vall de Verç, La Comarca d’Olot i Lo Floc, pels seus 40 anys; Cappont i La Foig, pels 35 anys; Caliu Revista de Vila-rodona, pels 30; i El Codony, pels seus 25 anys d’existència.

ÀLBUM DE FOTOS DE LA JORNADA AQUÍ

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte