Notícia

El CIC alerta sobre la cobertura periodística de suïcidis

Segons el codi deontològic només s'han de difondre en alguns casos

Foto

Algunes de les darreres informacions sobre un tràgic succés amb resultat de mort per a una jove mare i el seu fill han mogut al Consell de la Informació de Catalunya (CIC) a demanar als mitjans que extremin les cauteles en la cobertura d’aquells casos relacionats, real o suposadament, amb suïcidis, que representen a Espanya el primer motiu de mort per causes externes.

En aquesta ocasió, el CIC recorda l’article 9è del Codi Deontològic sobre el respecte al dret a la privacitat, que en el segon apartat diu: “Els casos de suïcidi només es difondran quan tinguin rellevància personal o siguin de manifest interès públic, tenint en compte, a més, el risc d’un efecte mimètic”.

Amb motiu del Dia Internacional de Prevenció del Suïcidi, la Organització Mundial de la Salut demana als mitjans impresos i digitals que no destaquin aquestes  notícies a les portades, i als canals televisius i les emissores de ràdio que no obrin amb elles els serveis informatius. També sol·licita que no es faci ús d’un llenguatge sensacionalista, o que no es normalitzi el suïcidi, o que es presenti com una solució als problemes. Igualment, sosté que és millor no descriure explícitament el mètode emprat per cometre el suïcidi i tampoc el lloc precís on es va produir la mort.

La OMS assenyala, a més, que s’hauria d’evitar l’ús de fotos, vídeos o enllaços digitals que recullin l’escena del suïcidi i, en cas d’usar material gràfic, obtenir-lo de la família.


Font: Fundació CIC
 

Cercar publicacióPublicitat


Candel 2016Destacats


giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2019

Avís legal

Contacte