Notícia

L'exposició "Marika Vila, veu de dona trencant estereotips", a Girona

Un recorregut per l'obra reividicativa d'aquesta il·lustradora barcelonina

Foto
"Marika Vila es va iniciar al món dels còmics quan les dones no es dedicaven a aquestes coses. Ella, i molt poques dones més, es van obrir pas en un àmbit minoritari i, sobretot, masculí. En aquesta exposició podreu contemplar part de la seva obra, de les seves reivindicacions. Marika fa sentir la seva veu. Veu de dona". 

Aquesta és la introducció a l’exposició “Marika Vila, veu de dona trencant estereotips”, que podeu veure aquest mes de maig a la seu del Col·legi de Periodistes de Girona. Es tracta d’una producció de CòmicsCornellà –programa que depèn del Departament de Joventut de l’ Ajuntament de Cornellà de Llobregat- amb la col·laboració de la del Departament de Cultura de la Generalitat, que recull una mostra del treball de Marika Vila plantejada des del disseny gràfic de Verónica Moretta. 

La mostra s'ha presentat a Girona amb l'assistència de la il·lustradora, del president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura; i de la tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Girona  Marta Madrenas.

Volem apropar-vos l’obra de Marika Vila ( María del Carmen Vila Migueloa), una barcelonina desconeguda per al gran públic, i que reclama ser vista per ser gaudida, ser coneguda per ser reconeguda, i que convida a reflexionar. L’objectiu de la mostra és destacar el valor social i cultural que representa una mirada retrospectiva des de la qual contrastar la situació actual. Es recupera la lluita de Marika per mostrar que encara hi ha una realitat contra la qual lluitar. Partint de la cita del final de l’exposició, podem dir que “Res es guanya per sempre, el futur es construeix avui”. 

Es tracta d’una mirada cronològica sobre diversos treballs de l’autora, amb al trencament de tòpics com a presència constant. El discurs de l’exposició versa al voltant dels espais femenins, de les seves veus en el món del còmic (ja sigui com a subjectes creadors o objectes representats). El món del còmic no és només un món on els creadors són majoritàriament homes, també és un món en el qual els lectors tradicionalment ho han estat i, per tant, les representacions es dirigeixen a un públic masculí. 

La importància de l’obra de Marika radica, en bona part, en la seva defensa d’espais propis, en la recerca d’equilibri dins dels discursos dominants –eminentment masculins- i en la manifestació de la necessitat de recuperar la simetria en el missatge. 

Marika Vila (Barcelona, 1949) és llicenciada en Humanitats. Màster en Estudis de dona, gènere i ciutadania. Doctoranda en Construcció i representació de les identitats culturals de gènere. Té una àmplia formació en l’àmbit dels estudis de gènere, a més de la seva trajectòria professional com a il·lustradora i historietista, com a coordinadora de publicacions, comissaria d’exposicions, ponent i investigadora en el món de la dona i el còmic. 

Des dels anys 70 ha publicat a l’estranger des d’agències com Selecciones Ilustradas i Norma. El seu treball com a autora recorre, durant aquests anys, des d’El País fins a El Jueves, passant per El Periódico de Catalunya, Rambla, Totem,Práctica o Planeta deAgostini, entre altres. Ha format part d’equips com Butifarra, El Colectivo de la Historieta, Astronave Pirata o Icónikas. 

Activa i reivindicativa, va estar involucrada en la creació del primer sindicat de dibuixants i en l’organització del primer Saló del Còmic de Barcelona. Compromesa amb la creació de revistes i accions de suport als moviments polítics i socials de la transició, el seu treball ha estat sempre lligat a la lluita contra els estereotips i a la desconstrucció dels discursos dominants per incloure perspectives i visions de gènere. La seva carrera professional és una lluita constant per reclamar la simetria en l’espai de les veus, per manifestar la invisibilitat de les dones.

Font: Col·legi de Periodistes

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte