Notícia

Ser-hi per fer-hi

Carles Ayats Aljarilla President ACPC 2011 - 2016

Discurs de comiat pronunciat per Carles Ayats a Montblanc
Benvolgudes i benvolguts,

Avui la Premsa Comarcal ha escrit una nova pàgina de la seva història a Montblanc. Aquest municipi testimoni de primera fila de l’evolució de la societat catalana al llarg de segles, ens ha acollit per a celebrar la nostra assemblea i el nostre congrés, en l’any en què també estem commemorant el trenta-cinquè aniversari de la nostra Associació.

Com la capital de la Conca de Barberà, la Premsa Comarcal també ha estat, és i serà testimoni necessari del nostre país. Com acabeu de veure, aquest model de comunicació descentralitzat es nodreix de multitud de capçaleres escampades arreu del territori, on som la referència informativa per a més de mig milió de catalans.

Col·lectivament, vàrem decidir començar a caminar junts ara fa trenta cinc anys per reivindicar el nostre paper de transmissors de la realitat d’aquest espai que Josep Pla va anomenar el rere país. Vist en perspectiva, hem de sentir-nos satisfets, molts satisfets, pels resultats aconseguits.

Cert és que també estem essent testimonis de la transformació d’un sector que, a remolc dels canvis de la nostra societat, està adaptant-se a marxes forçades a les noves necessitats dels nostres lectors. Avui mateix, durant el nostre Congrés, hem pogut veure alguns exemples de com es treballa en aquesta convergència de suports, en l’ús de les noves eines que apareixen dia sí dia també i en l’exploració de noves fonts d’ingressos per a les nostres capçaleres, entre d’altres.

Uns canvis que s’han accentuat donada la conjuntura econòmica contrària viscuda en els últims anys i que, malgrat algun lleuger repunt, seguirà acompanyant-nos en el futur immediat.

Però no hem d’espantar-nos, al contrari, hem d’estar orgullosos de pertànyer a un model de comunicació singular, que és un clar exemple d’èxit gràcies al compromís amb el seus lectors. Una audiència que ens ha estat fidel en temps difícils i per a la qual, hem de seguir treballant amb rigorositat i tenacitat per donar-los veu en un moment d’important transformació social en el nostre país.

La Premsa Comarcal no és important perquè representi més o menys capçaleres, o perquè tingui més o menys lectors. Ho és perquè és la continuadora d’un model comunicatiu històric de pagament vinculat al territori, amb capçaleres presents tant a petits municipis com a espais supracomarcals. Però totes elles, tots nosaltres, compartim una matèria primera que hem de preservar, un bé preuat que sovint ens és cobejat: la informació de qualitat, compromesa amb el seu territori i la seva gent.

Per aquest motiu, avui m’ha fet especial il·lusió veure i escoltar com noves generacions de periodistes han decidit incorporar-se al nostre col·lectiu per donar un nou impuls a capçaleres d’arreu de Catalunya. Una mostra de què, malgrat les dificultats reals, la Premsa Comarcal catalana segueix tenim assegurat al seu paper de testimoni necessari d’aquest país.

Però com també sabeu, una de les accepcions de testimoni és la d’aquell cilindre de fusta, metall o un altre material que es donen els corredors en una cursa de relleus. I avui a Montblanc, a la Premsa Comarcal hem protagonitzat diversos relleus.
La nostra companya Eulàlia Sòria ha deixat l’entitat després de més de dotze anys d’ocupar càrrecs diversos en dues juntes directives. També hem incorporat dos nous membres al capdavant de l’entitat: Montse Dalmau de L’Avenç de Palau d’Anglesola i Òscar Cabana de La Comarca d’Olot.

I finalment, he presentat i ha estat acceptada la meva renúncia a la presidència de l’ACPC. Motius de salut m’impedeixen dedicar a la Premsa Comarcal l’esforç necessari en aquests temps de canvi. Sóc persona tossuda, i d’això us en pot donar fe qui em coneix, però en aquests moments ha hagut de prevaldre el sentit comú i, després de mesos de reflexió, he decidit demanar un relleu necessari tant per a mi com per al col·lectiu.

Sóc de les persones que creu que en els llocs s’hi està per fer-hi, no per ser-hi. I per tant, crec que és bo que aquells que poden seguir fent, i segur que ho faran i bé, agafin el lideratge d’aquesta cursa de fons.

Des de dilluns, Francesc Fàbregas editor d’El Vallenc i de Nova Conca, i a l’hora el nostre amfitrió d’avui, serà qui liderarà aquest projecte que hem compartit amb ell i la resta de companys de la junta al llarg de cinc anys.

En Francesc va ser de les primeres persones amb qui vaig tenir contacte, ara ha fa més de vint anys, quan em va tocar passar de ser periodista a encapçalar l’engrescador projecte del Setmanari de l’Alt Empordà. Junts hem après d’encerts i errors. Junys vàrem entrar a la junta ara fa deu anys. I junts amb els nostres companys, i gràcies a la vostra confiança incondicional, hem conduït Premsa Comarcal al dia d’avui.

Permeteu-me, per tant, desitjar a tots els meus companys de Junta però en especial a la Montse, l’Òscar i en Francesc, sort i encerts en aquesta nova etapa. A l’Eulàlia, donar-li en nom de tots nosaltres les gràcies per la seva dedicació. I a tots vosaltres, demanar-vos que els feu confiança com la que m’heu transmès al llarg d’aquests anys a la presidència de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal.

I per acomiadar-me, deixeu-me adaptar les paraules d’un empordanès més televisiu que no jo, en Quim Masferrer.

Companys de la Premsa Comarcal, convidats, recordeu que tots vosaltres “Sou molt bona gent”.

MOLTES GRÀCIES

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte