Notícia

El CAC demana evitar els estereotips del programa Gipsy Kings

El programa l'emet Cuatro i se'ls acusa de masclisme i racisme

Foto
El Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), en sessió tinguda el 17 de juny, ha aprovat un acord segons el qual es demana evitar els estereotips i discriminacions presents en el programa Gipsy Kings, emès per Cuatro (Mediaset España Comunicación, SA).

Atès que es tracta d'un prestador estatal, el CAC insta l'actuació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) perquè adopti, si escau, les mesures que consideri oportunes.

L'actuació del Consell es va iniciar arran d'una queixa, datada el 9 de febrer de 2015, de la Federació de Dones Universitàries Gitanes, que va adjuntar una declaració de la Federación Andaluza de Mujeres Gitanas (Fakali) en relació amb el programa. En opinió de Fakali, Gipsy Kings és un programa sensacionalista, incentiva el racisme i presenta el gitano com "un foraster, un ésser estrany, extravagant, estrafolari, malgastador o folklòric". L'entitat va denunciar també el masclisme present en el programa.

El CAC va analitzar dues edicions del programa, emeses els dies 8 i 15 de febrer d'enguany. Segons l'informe, Gipsy Kings és un programa de telerealitat que mostra aspectes de la vida diària de quatre famílies gitanes de diverses ciutats d'Espanya. Les quatre famílies protagonistes són uns negociants, uns venedors ambulants, els propietaris d'un tablao i uns cantants.

El Consell detecta elements que estereotipen la comunitat gitana mitjançant la generalització a tot el col·lectiu de determinades característiques que apareixen en els capítols analitzats. 

En concret, el CAC detecta elements de caracterització de les famílies elegides, com és el fet que cada nucli familiar compti amb la figura del patriarca o, en un cas, de la matriarca, que ostenta l'autoritat. També que els arguments principals de tres de les quatre històries familiars giren entorn de la festa. 

Així mateix, hi ha escenes que mostren que es tracta de persones amb gustos extravagants, que no respecten les normes de convivència ni les prohibicions i que pateixen problemes culturals. En una escena, una persona és incapaç de pronunciar paraules com ara "hiperactiu" o "metrosexual", mentre que un altre membre de la família admet que no sabia que el sol i la lluna eren dos astres diferents. 

L'Acord del CAC també mostra elements que podrien ser discriminatoris envers les dones, així com recursos audiovisuals que subratllen la ignorància d'algun dels personatges, com una veu en off que fa comentaris condescendents sobre les seves mancances culturals.

El CAC conclou que, malgrat tractar-se d'un programa d'entreteniment, els responsables del mateix obvien la diversitat i la pluralitat de la comunitat gitana. Segons l'Acord, que va ser aprovat per unanimitat, cal salvaguardar i preservar la identitat social i cultural del poble gitano com a entitat col·lectiva, evitant estereotips i discriminacions.

Acord 86/2015, de 17 de juny, del Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya 

Font: CAC

Cercar publicació



Destacats


giny

giny

giny

© Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), 1980-2024

Avís legal

Contacte